تاریخچه جواهرات مصر باستان
صدها هزار سال از زمانی که اولین جواهرات ساده از صدف، استخوان و پوست حیوانات ساخته شد، میگذرد. مصریان با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی به سنگهای قیمتی و فلزات گرانبها قدرت گرفتند. آنها از فرهنگ سلطنتی و اشراف الهام گرفتند که قدردانی عمیقی از تجمل داشتند و طولی نکشید که آنها به نیروی پیشرو در تولید جواهرات و ایجاد روندهای طولانی مدت تبدیل شدند. مصریان باستان دوست داشتند بدن خود را با جواهرات تزیین کنند. به دلیل آب و هوای گرم و خشک، بیشتر لباسها ساده و سبک بودند، بنابراین جواهرات به مصریان باستان اجازه میداد تا ثروت و موقعیت خود را به نمایش بگذارند. همچنین می توانید مقاله طلای مصری را مطالعه کنید.
گردنبند مصری یقه پهن
ارزش زیورآلات و جواهرات در مصر باستان
مصریان باستان برای زینت شخصی ارزش زیادی قائل بودند و جواهرات مصری توسط زنان و مردان و از همه طبقات اجتماعی استفاده میشد. مجسمههای خدایان و پادشاهان آنها با جواهرات مجلل تزیین شده بود. متوفیان برای اعزام به دنیای پس از مرگ به جواهرات آراسته میشدند. اشراف جواهرات گران قیمت خود را در هنگام مرگ نیز میپوشیدند و این سنت حفظ آن در مکانهای صعبالعبور به باستان شناسان این امکان را داده است که مقادیر زیادی از این ثروت را کشف کنند که کاملاً حفظ شده است.
طلسم طلا با درج سنگ
انواع جواهرات مصر باستان
انواع جواهرات مصری از جمله دستبند، گوشواره، تکههای یقه، خلخال، بازوبند، انگشتر، طلسم، آویز، کمربند و مهره مو مورد استفاده قرار میگرفتند. آنها قطعاتی را دوست داشتند که با طومارها، ببرها، سوسکهای اسکاراب، پرندگان بالدار، شغال، بز کوهی و ببر طراحی شده بودند. یکی از جالبترین موادی که معمولاً مورد استفاده قرار میگیرد، شیشههای رنگی است که اولین بار در مصر کشف شد و پس از کشف اولیه به دلیل کمیاب بودن آن بسیار گران بود. شیشههای رنگی را میتوان در جواهرات مصری یافت که پرندگان را به تصویر میکشد و از آنها برای نشان دادن پرها استفاده میشد.
جواهرات نه تنها برای زینت و محافظت، بلکه برای احراز هویت قانونی نیز پوشیده میشدند. منظور از احراز هویت قانونی این است که در مصر باستان حلقهها به گونهای تزیین شده بودند که انگشتر هر مرد منحصر به فرد بود و به جای امضای اسناد رسمی، آنها با استفاده از انگشتر مرد مهروموم میشدند؛ بنابراین هر مردی باید یک حلقه امضا داشت که نشان خانواده او بر روی حلقه بود؛ در حالی که خانمها حلقههای مهر نمیپوشیدند. افراد ثروتمند روی انگشترهای خود سنگ و یا حکاکی داشتند، اما یک مرد فقیر انگشتری ساده داشت که معمولاً از مس یا برنز ساخته شده بود.
احتمالاً یکی از نمادینترین جواهرات مصر باستان، گردنبند یقه پهنی بود که روی استخوانهای ترقوه قرار داشت. در زیر نمونهای است که از ورق مس و طلا ساخته شده است که در محل دفن یک مرد مصری پیدا شده است. تصور میشود که قدمت آن به اواخر سلسله پنجم یا اوایل سلسله ششم باز میگردد.
تقاضای بازرگانان برای جواهرات
یکی دیگر از اهمیت عمده جواهرات باستانی برای جامعه مصر باستان، ثروتی بود که برای مصر به ارمغان آورد. این قطعات جواهرات، از آنجایی که به طرز پیچیدهای با مهارتهای برجسته و سنگهای کمیاب ساخته شده بودند، در اکثر مناطق جهان تقاضای زیادی داشتند.
بازرگانان از نقاط مختلف برای خرید این جواهرات به مصر سفر میکردند و کسانی که آنها را به دست میآوردند بسیار خوش شانس محسوب میشدند. به دلیل تقاضای زیاد، امپراتوری مصر باستان از آن پول زیادی به دست آورد؛ بنابراین به سرعت رشد این تمدن کمک کرد.
گوشواره
تفاوت طبقاتی مصر باستان در استفاده از زیورآلات
باستان شناسان از طریق گورهای حفاری اطلاعاتی در مورد این فرهنگ به دست آوردهاند. در میان آثار باستانی اشیا روزمره و همچنین جواهرات وجود داشت. لباس آنها نسبتاً ساده بود، با این حال جواهرات مصری فوقالعاده آراستهای داشتند. هر مصری باستان صرف نظر از جنسیت یا طبقه، جواهرات داشته است. زیورآلات شامل اسکاب قلب (انواع متداول طلسمهای تشییع جنازه بودند)، طلسم شانس، دستبند، گردنبند مهرهدار و انگشتر بود. برای مصریان نجیب، مانند ملکهها و فراعنه، جواهرات مصری از فلزات گرانبها، مواد معدنی، جواهرات و شیشههای رنگی ساخته میشد.
مصریان ثروتمند به وفور از سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی استفاده میکردند که لاجورد مورد علاقه آنها بود. رنگ آبی عمیق آن بیانگر افتخار، سلطنت، خرد و حقیقت است. مقبره پادشاه توت عنخ آمون به طور آزادانه با لاجورد منبتکاریشده بود.
در حالی که دیگران جواهراتی از سنگ، استخوان، خاک رس، دندان حیوانات و صدف میپوشیدند.
فلزات مورد استفاده در زیورآلات مصر باستان
مواد غالب مورد استفاده در ساخت جواهرات مصری طلا و مس بودند و اشراف طلا را انتخاب میکردند. مس و طلا هر دو در صحراهای نوبی و در منابع فراوان استخراج شدند. نقره به ندرت در حفاریهای مصر کشف میشود؛ هر گونه استفاده از آن به دلیل واردات آن بود، زیرا نقره در مصر باستان در دسترس نبود. جواهرسازان از طلایی استفاده میکردند که در سایههای خاکستری، قهوهای مایل به قرمز و رز بود. تنوع رنگ به دلیل اختلاط عناصری مانند مس، آهن یا نقره در طلا بود.
جواهرات و سنگهای مورد استفاده در زیورآلات مصر باستان
قطعات مجللتر جواهرات مصری با سنگهای نیمه قیمتی و جواهرات مختلف منبتکاریشده بودند. سنگهای لاجورد و همچنین ابسیدین، گارنت، کریستال سنگی، کارنلین و... مورد استفاده قرار میگرفتند. مروارید و زمرد رایجترین سنگهای مورد استفاده بومی مصر بودند. اگر چه فراعنه به دلیل سختی تراشیدن سنگهای قیمتی، استفاده از شیشه و ترمیم رنگ را به جای سنگهای قیمتی ترجیح میدادند، اما مجموعهای از سنگهای قیمتی در عصر فراعنه وجود دارد.
فیروزه یکی دیگر از سنگهای قیمتی مات است که مورد علاقه مصریها بود. رنگ آمیزی شبیه به رنگ دریای استوایی است و برای نشان دادن شادی، تمیزی و لذت استفاده میشد.
سخن آخر
همانطور که خودتان دیدید، جواهرات بخشی حیاتی از فرهنگ و سنت مصر بود و زیبایی آن در سراسر جهان باستان مورد قدردانی قرار گرفت. جواهرات بخش اساسی فرهنگ مصر بود و مصریان باستان جزو اولین استفاده کنندگان جواهرات معتبر ساخته شده از فلزات گرانبها بودند. اگرچه از زمان پیدایش اولین نمونههای جواهرات، سبکهای خیرهکننده فراوانی وجود داشته است، اما شکی نیست که جواهرات مصری کاملاً یک اثر هنری بوده است.
لیست دیدگاه های منتشر شده
آخرین مطالب اضافه شده